Blogspot

Lees hier onze blogs

Colonoscopie

Ik heb gisteren een colonoscopie gehad. Ik had de meest vreselijke verhalen gelezen op internet en ging dus met lood in mijn schoenen naar het ziekenhuis. Achteraf bleek dit allemaal niet nodig, dus daarom mijn verhaal tussen al die horrorverhalen, omdat het zeker geen horrorverhaal hoeft te zijn!

 

De voorbereiding voor het onderzoek begon bij mij al 5 dagen ervoor. Je mag dan geen brood of beschuit met zaden en pitten meer eten, geen crackers en geen fruit met zaadjes zoals aardbeien. Ben je dus lekker een weekendje weg met je man, zit jij aan de doodgewone beschuit en hij aan de meergranenbeschuit. Zit je ’s avonds lekker saampjes op de bank met een glaasje wijn met een zakje zoutjes met maanzaad- en sesamzoutjes jammer joh. Nou dan maar een toastje brie, ja lekker Melba toast met sesamzaad. Ok…… dat is wel een beetje horror, ik geef het toe ;-).

 

De dag voor het onderzoek mocht ik alleen nog vloeibaar eten tot 16.00 uur, dit betekent gezeefde soep, bouillon, kwark, yoghurt etc. Om 16.00 uur moest ik twee tabletten slikken en vanaf dat moment mocht ik absoluut geen melkproducten meer, geen prik meer en alleen nog maar heldere dranken drinken. En daar sta je dan om 17.00 uur eten te koken voor man en kinderen en mag je toekijken hoe zij alles opeten. Als je twee dagen niet eet, ga je toch dood, vraagt Anne nog aan mij. Ik antwoord, ik wel, andere mensen niet ;-). Toen om 18.00 uur begon mijn horrorverhaal (naast het niet mogen eten!). Ik moest Moviprep aanlengen met 1 liter water en dat moest ik in anderhalf uur opdrinken. Nu ben ik al niet zo’n drinker en als het dan ook op moet, dan weet ik al, dat het echt een opgave wordt. En dat was het ook! Ten eerste is die meuk echt niet te drinken, er zit zo’n nep citroen smaakje aan, dat het lijkt alles je een fles Dubro of Dreft wegtankt. Je mag het aanlengen met limonade, dus met Raak limonade framboos gedaan, wat een ranzige combi wordt dat. Dan maar met Dubbelfriss, bah de smaak blijft er bovenuit komen. Dan weer met appelsap, heb nu een aversie tegen appelsap ;-). Op het laatst stond ik te kokken boven het glas, maar uiteindelijk had ik alles op. Met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik morgen weer zo’n zak weg mocht tanken!

 

Na anderhalf uur kon ik lopen naar de wc en daar heb ik menig kwartiertje doorgebracht de hele avond. Dat ging vrij vlot en zonder kleerscheuren.

 

De volgende ochtend mocht ik zowaar een beschuitje met jam, ja!! En daarna om 08.00 uur mocht ik weer een liter Moviprep opdrinken. Maar in de kast vond ik nog een fles Slimpie limonade, uit een of andere goodiebag, sinaasappelsmaak. En dat ging als een trein!! Het overheerste de smaak helemaal, alleen de nasmaak bleef van de Dubro, maar het was in elk geval te drinken en zodoende had ik mijn liter weg in iets langer dan een uur.

 

De wc was weer mijn vriend die dag en tot 13.00 uur mocht ik heldere dranken blijven drinken. Van 13.00 tot 15.00 uur mocht ik helemaal niets meer en dat met plus 30 graden buiten.

 

Om 15.00 uur mocht ik mij melden bij de scope afdeling. Ik meldde mij bij de balie en die verwezen mij naar kamer 3. Op kamer 3 kreeg ik een bed toegewezen en mocht ik een mooie blauwe bermuda met gat aan de achterkant aantrekken en mijn eigen broek en onderbroek mocht ik uit doen. Mijn bovenkleding mocht ik aanhouden. Hierna werd er een infuus ingebracht, klein beetje horror, dit moest twee keer omdat ze het de eerste keer niet goed had gedaan. Lekker hoor!

 

Toen werd ik toegestopt onder de dekens en kwam iemand mij halen van de scopiekamer. Die rolden mij met bed en al naar de scopiekamer. De zusters stelden zichzelf voor en terwijl de dokter met mij aan het praten was, trokken de zusters hun gele regenpakken aan. Ik moest op mijn linkerzij draaien en mijn infuusarm op de rand van het bed leggen. Hier kreeg ik een knijper op mijn vinger om mijn hartslag te controleren en spoot de zuster een roesje in in het infuus. Terwijl ik daar zo lag zag ik ineens beeld verschijnen op de tv-schermen die er stonden en bleek dat ze al in mijn darmen zaten. Wat zeg ik, de zuster zei zelfs al dat ze alweer op de terugweg waren! Onderweg vonden ze twee kleine poliepjes en die hebben ze meteen verwijderd. Hierna was het al weer gebeurd en werd ik weer teruggerold naar zaal. Daar heb ik even geslapen en toen ik wakker werd kreeg ik twee boterhammen en een kop thee. Mijn bloeddruk werd nog een keer gemeten en mijn hartslag in de gaten gehouden en toen dat allemaal goed was, mocht ik naar huis.

 

Ik had constant reclame op tv gezien van McDonalds, dus die avond hebben we lekker Mac gehaald!!! De eerste keer dat ik weer moest poepen was die avond, als ik jou was zou ik geen scheet laten want alles is op dat moment nog redelijk vloeibaar! Later op de avond stond ik te praten en pfft, daar was ie, de eerste scheet en niets gebeurd verder!! Geen broek vol in elk geval, dus dat werkte ook weer naar behoren.

 

Inmiddels ben ik alweer een dag verder en ik had echt gedacht dat ik, even heel plat, mij zou voelen alsof ik van achter genomen was door drie grote negers, maar niets is minder waar. Ik heb (nog) nergens last van.

 

Er zijn mensen die het zonder roesje doen, maar waarom zou je? Het enige wat ik heb overgehouden aan het roesje is dat ik pas na een uur naar huis mocht, maar ik had wel even lekker geslapen op zaal ;-). En na het eten thuis ’s avonds viel ik zo in slaap, ook lekker op zijn tijd. Ik was wel iets trager merkte ik en nadenken duurde iets langer, maar volgens mij is dat nu ook allemaal al verdwenen. Ben gewoon weggeweest op de fiets de hele dag alleen.

 

Ik heb dus geen enge dingen gehad, geen nabloedingen, geen krampen helemaal niets. Dus je hoeft je geen zorgen te maken, het enige horror bij mij was de Moviprep, als dat alles is, daar kom je ook wel weer overheen.

 

Veel succes mocht je dit onderzoek ooit eens nodig hebben en horrorverhalen komen dus niet bij iedereen voor!!!

 

groetjes Diane

2 Responses op“ Colonoscopie ”

  1. Rob Zegt:

    Had ik dit verhaal maar eerder gelezen. Ik heb het ook eergisteren gehad. Exact hetzelfde als jij alles beschrijft. Inderdaad gelukkig niet als de verhalen die ik las. Ik werd tijdens roesje wel eventjes wakker door het nemen van een biopt. Nu weekje wachten op de uitslag.

  2. diane Zegt:

    Beste Rob, dank voor je reactie! Blij dat bij jou ook alles goed ging. Ik hoop dat er geen enge dingen uit je biopt naar voren komen! Sterkte met wachten op de uitslag, groeten Diane

Reageer

*